Op 2 november 2022 is het lerarendag op Boektopia, de beurs voor boeken in Kortrijk. Ik ga er in gesprek met enkele collega-auteurs en signeer daarna het boek ‘Je impact als leerkracht vergroten’ op de signeerstand van uitgeverij Pelckmans. Dit mag je verwachten:

‘Leerkracht: een beroep waar je ongetwijfeld veel voldoening uithaalt, maar waar je ook heel veel energie en toewijding aan besteedt.Hoe kun je er voor zorgen dat je inspanningen als leerkracht een maximaal resultaat opleveren? Dat je een blijvende impact hebt en echt het verschil maakt voor een leerling? Om je blijvend te enthousiasmeren en inspireren reiken de auteurs van onderstaande titels je heel wat handige tools aan.

BoektopiaVoor het boek Regisseer je klas (herwerkte uitgave) vertaalden de auteurs theoretische inzichten over klasmanagement in concreet oefenmateriaal. Elke oefening vertrekt vanuit authentieke situaties uit het secundair onderwijs en wil de leerkracht stimuleren over het eigen klasmanagement na te denken. De oefeningen zijn telkens voorzien van een korte theoretische duiding en sluiten af met suggesties van de auteurs.Elke Struyf is als hoogleraar verbonden aan de Antwerp School of Education en het Departement Opleidings- en Onderwijswetenschappen van de UAntwerpen, Gilberte Verbeeck is gewezen leerkracht en lerarenopleider aan de UAntwerpen, An Leroy is pedagoog en werkzaam aan KdG (opleiding secundair Onderwijs).

Of je nu wil teamteachen om in te spelen op de grote verschillen in de klassen, om het welbevinden en de motivatie van leerlingen te vergroten of om leerlingen eigenaarschap te geven in hun leerproces, via de tips in het boek Team Teach ga je doelgericht aan de slag. De auteur staat ook uitgebreid stil bij de effecten op de betrokken leraars, die de uitdagingen nu samen aangaan, elkaar steunen en dagelijks van elkaar leren. Lisa Verhelst is leraar en procesbegeleider. Ze werkt als vormingsmedewerker aan de KU Leuven en bij Dagelijks Leren, een organisatie die schoolteams ondersteunt om samen onderwijs te maken.

BoektopiaJe impact als leerkracht vergroten richt zich zowel tot ervaren leerkrachten als studenten in de lerarenopleiding en mensen die nog maar net voor de klas staan.Aan de hand van drie ankerpunten – authenticiteit, samenwerking en participatie – loodsen Annick Jehaes en Liesbet Moortgat je doorheen deze praktijkgerichte gids. Stapsgewijs leer je je daadkracht versterken en zie je je ‘goesting’ om les te geven toenemen.De theoretische inzichten in het boek worden naar jouw specifieke schoolomgeving en lespraktijk vertaald. Persoonlijke getuigenissen van leerkrachten tonen de sterke voeling van dit boek met wat leeft binnen het hedendaagse onderwijs. Annick Jehaes is leerkracht wiskunde, (loopbaan-) coach en trainer. Haar boek en bijhorend project Veerkrachtig voor de klas (2017) groeide uit tot een volwaardige onderwijsvorming.’

 

Tot 2 november? Tot bij Boektopia?
Annick