Vorig weekend bracht ik een korte motiverende uiteenzetting voor 150 afgestudeerden aan de lerarenopleiding secundair onderwijs aan de UCLL. ‘Annick, vertel iets over veerkracht, geef wat inzichten mee over de klaspraktijk, inspireer de groep met je verhaal, lever zo input van buiten onze opleiding,… O ja, je hebt maximaal een kwartier in een proclamatie van een uur.’ ‘Wablieft, een kwartier?’

Bijzonder om dit moment mee te maken, letterlijk van op de eerste rij. De grote groep lente-leerkrachten, jongeren en zijinstromers, bijgestaan door rijen vol supporters in een volle Limburghal in Genk, werden gevierd en meerdere getuigenissen toonden wat de opleiding tot leraar waardevol maakt.
Voor al deze kersverse collega’s, de afsluiter van een belangrijke opleiding.
Maar ook, de start van een volgend loopbaandeel.

Bij de voorbereiding van de proclamatie lag mijn focus op het kiezen van een boodschap (die past in een kwartier, weet je nog) en het moment in Genk inpassen in een drukke zaterdag. Ik was me er dus onvoldoende van bewust dat het die namiddag ging om ‘mijn’ opleiding in ‘mijn’ hogeschool. Pas toen ‘mijn’ docenten plaats namen vooraan in de zaal, begon het allemaal te dagen. Ik was één van de afgestudeerden aan deze opleiding, en wel precies 25 jaar geleden.

Zou ik vandaag opnieuw voor de lerarenopleiding kiezen? Absoluut!Geen mooiere plek voor mij om het verschil te maken, in mijn eigen school en in de vele scholen die me uitnodigen. Het zeer diverse onderwijs met erin de erg authentieke professionals, blijft veel kansen bieden aan alle actoren.

Zijn er ook uitdagingen? Absoluut!
Maar niets waar we onze schouders niet samen kunnen onder zetten. We zijn met velen, hebben tonnen kennis, slimme vaardigheden, mooie waarden, straffe overtuigingen, aanvullende talenten, sterke samenwerkingen, bevlogen profielen, gedreven leidinggevenden, begripvolle mentoren, sterke vakexperts, empathische zorgjuffen, lieve koffiedames, nauwgezette secretariaatsmedewerkers, betrokken vrijwilligers,…

Dus inderdaad, nog steeds apetrots op dat onderwijsdiploma, en dat al 25 jaar.

Vier fijn samen de dag van de leerkracht!