Het secundair onderwijs start morgen aan een lesweek afstandsonderwijs, een zogenaamde afkoelingsperiode net voor de krokusvakantie. Het doel ervan is duidelijk voor alle betrokkenen, minder ontmoetingen op en op weg naar school om een hardnekkig virus te belemmeren.

Voor heel wat eerstejaars is het de eerste keer dat ze thuis achter een scherm lessen volgen en opdrachten uitvoeren. Voor de tweedejaars is het terugkeren naar de situatie van vorig schooljaar en alle oudere leerlingen wisselen lesdagen op school eens niet af met het leren thuis. Voor heel wat leerkrachten is het (opnieuw) instappen in een digitaal verhaal. Voor anderen is het inzetten op ‘maar’ één methodiek eerder uitkijken naar wat mentale rust.

Hoe het ook aanvoelt voor leerlingen en leerkrachten, morgen staat velen weer een bijzondere lesweek te wachten. Opnieuw schakelen we, rollen we uit wat we samen konden voorbereiden en staan er anders in dan in maart 2020. (Maar stiekem hopen we toch dat de week zonder al te veel kleerscheuren verloopt en met zoveel mogelijk leerlingen aan boord tot en met vrijdag.)

Dus voor morgen
veel mildheid,
veel moed en doorzettingsvermogen,
veel schouderklopjes en motiverende woorden,
veel focus en goed overwogen acties,
veel ruimte om elkaar online te ‘treffen’,
veel bezieling en ruimte om te leren en
veel goesting
aan leerlingen en leerkrachten!

En daarna? Even op adem komen in een krokusvakantie waarna (de aanloop naar) een examenperiode opnieuw onze flexibiliteit vraagt. Het accent mag dus zeker nog liggen op zelfzorg en teamzorg.

Liefs
Annick