Maanden teksten schrijven, ideeën loslaten op de pagina’s van een Word-document, beelden beschrijven, alinea’s schrappen, teksten herwerken, hoofdstukken weglaten en andere delen bijvoegen, overleggen met experts, tools uitwerken, koffie drinken met zeer verscheiden leerkrachten, fotomateriaal laten maken, proefdrukken nalezen en aanpassen, een cover kiezen, … en dit alles combineren met zovele andere opdrachten. De voorbije maanden vroegen een focus zoals nooit eerder.

En dan het resultaat lanceren. Op 25 januari nodigde de beste bib van Vlaanderen en Brussel (‘mijn’ bib in Bilzen) de uitgeverij en mezelf uit om een evenement op te zetten rond Veerkrachtig voor de klas. Alles bleek mogelijk. Het stadsbestuur deed een grote inspanning, de uitgever gaf me opnieuw veel autonomie bij het organiseren en de collega’s van de bib dachten wekenlang mee en boden heel wat praktische oplossingen.

De avond verliep dan ook helemaal zoals ik het graag wilde. De boeklancering bleek al snel volzet en alle 140 aanwezigen ken ik. Meer dan de helft ervan staat of stond voor de klas. Heel wat anderen wilden eens een boeklancering meemaken of er voor me zijn als familielid, vriendin, buurman, dorpsgenoot,…

Jannie Nijssen bleek als bibliothecaris een prima gastheer. Hij gebruikte inspirerende teksten van een gedicht als bindmiddel tussen de sprekers op deze gedichtendag. De toffe tekst werd eerder geschreven door Jee Kast in opdracht van de bibliotheek. Bruno Steegen onderstreepte daarna als Bilzers schepen van onderwijs het belang van de leerkracht in de klas en Bart Derwael, mijn uitgever bij Politeia, benoemde hoe het boek tot stand kwam. Fijne woorden om te horen.

Daarna deelde ik tezamen met Rudi Smeets (leerkracht, journalist en moderator van het gesprek), Hilde Vanvuchelen (pedagoog, docente lerarenopleiding en coach) en Petrus Vanlessen (leerkracht secundair en deeltijds kunstonderwijs en restaurateur) een sofa. In een panelgesprek kwamen er verschillende onderwijsthema’s aan bod, thema’s die er momenteel echt toe doen en onderwerpen uit het boek. Alle deelnemers van het gesprek brachten op een authentieke manier verschillende meningen en boeiende invalshoeken waar je al dan niet akkoord mee kan zijn. Want ook dat is een accent in het boek, de diversiteit in lerarenteams.

Als afsluiter van het officieel gedeelte nam burgemeester Frieda Brepoels het woord en nodigde iedereen uit voor de receptie. Heerlijk moment, mijn boek verkopen, vele attenties ontvangen, enthousiaste woorden terugkrijgen over de avond en het boek, lang napraten en ontspannen na een erg drukke periode.

Toffe laatste stappen van het schrijfproces, toch?

Maar de voorbije week bleek al dat het eindpunt dat ik zo nauwkeurig voorbereidde helemaal geen afsluiter is. Nu pas deel ik mijn woorden en ideeën met heel wat lezers, met heel wat leerkrachten. Ik krijg dagelijks vragen en feedback bij het boek, word uitgenodigd voor allerlei activiteiten, verstuur en bezorg vele boeken, krijg meer aanvragen voor individuele coachingstrajecten en uitnodigingen van verschillende scholen om de inhoud van het boek te delen.

Wat brengen de komende maanden me? Geen idee. Maar dit weet ik wel al. Op 22 februari ben ik, tezamen met Hilde en mijn uitgever Bart opnieuw te gast in de bibliotheek van Bilzen en dit keer voor een inhoudelijke boekvoorstelling voor een beperkte groep van 70 onderwijsprofessionals. Weer iets om naar uit te kijken!

Annick